Suri dan tugas memasak bagai tidak boleh dipisahkan. Adakalanya sehingga buntu dan kekeringan idea nak masak apa. Mari saya kongsikan salah satu menu pilihan saya yang saya kategorikan sebagai hidangan lauk enak yang mudah disediakan.
Singgang asam pedas ikan kerisi
Bahan-bahannya:
4 ekor ikan kerisi
1/2 biji bawang besar ditumbuk*
2 ulas bawang putih ditumbuk*
1/2 inci lengkuas dihiris dan diketuk*
1 sudu cili giling*
1 inci kunyit hidup*
1/2 kiub ikan bilis (pilihan)*
2-3 keping asam keping*
Sedikit daun kesum
Garam secukup rasa
1 biji tomato dibelah 8
2-3 mangkuk air*
Cara-caranya:
Masukkan bahan yang bertanda * ke dalam periuk dan rebus hingga menggelegak. Masukkan ikan, daun kesum dan garam. Setelah ikan masak masukkan buah tomato dan padamkan api.Selesai, mudahkan? Selamat mencuba.. :D
mmg sedap ni..
BalasPadamklo lya suka hirup kuah dia..mmg sedappp
pekena dengan sambal belacan... ya Allah... terangkat ! ada pulak kangkung goreng... iskk
BalasPadamarwah opah panggil ni asam rebus...