Ahad, 24 Ogos 2014

Resepi Singgang Asam Pedas Ikan Kerisi


Suri dan tugas memasak bagai tidak boleh dipisahkan. Adakalanya sehingga buntu dan kekeringan idea nak masak apa. Mari saya kongsikan salah satu menu pilihan saya yang saya kategorikan sebagai hidangan lauk enak yang mudah disediakan. 


Resepi Singgang Asam Pedas Ikan Kerisi
 Singgang asam pedas ikan kerisi

 
RESEPI SINGGANG ASAM PEDAS IKAN KERISI 

Bahan-bahannya: 

4 ekor ikan kerisi
1/2 biji bawang besar ditumbuk*
2 ulas bawang putih ditumbuk*
1/2 inci lengkuas dihiris dan diketuk*
1 sudu cili giling*
1 inci kunyit hidup*
1/2 kiub ikan bilis (pilihan)*
2-3 keping asam keping*
Sedikit daun kesum
Garam secukup rasa
1 biji tomato dibelah 8
2-3 mangkuk air* 

Cara-caranya: 

Masukkan bahan yang bertanda * ke dalam periuk dan rebus hingga menggelegak. Masukkan ikan, daun kesum dan garam. Setelah ikan masak masukkan buah tomato dan padamkan api.Selesai, mudahkan? Selamat mencuba.. :D


Resepi Singgang Asam Pedas Ikan Kerisi

Air tangan ibu, pengerat ikatan keluarga bahagia.. InsyaAllah.

Salam sayang;
Zefa Nor Asmara Jubir
Penulis blog
Jurnal Inspirasi Ibu Berkerjaya, Bisnes & WAHM

2 ulasan:

  1. mmg sedap ni..
    klo lya suka hirup kuah dia..mmg sedappp

    BalasPadam
  2. pekena dengan sambal belacan... ya Allah... terangkat ! ada pulak kangkung goreng... iskk
    arwah opah panggil ni asam rebus...

    BalasPadam

Terima kasih meninggalkan jejak di sini :D